dan asalnye lg, xmo buat minggu ni sbb gaji blom masok lg. huhuhu. nk bli bahan2 tiramisu ni dah la sume stok harga nk mencekik je. tgh bersoping kat jj beli groceries, mak kate beli jela kalo nak, pakai duet mak dulu. muahahar. so jd la jugak buat arini! oo yeahhh.
ni la dia resepi yg aku tiru bulat2 dr blog kak ana suzana. hahah. bab kek je yg aku mandai2 tukar jd swiss roll coz xde lak kek span. mengarot btol aeon bkt tinggi ni xde jual kek span. OTL.
ingredients :-
250g cream cheese
200ml whipping cream (dairy)
1/2 cup gula kastor
1 tea spoon esen vanila
1/2 tea spoon serbuk nescafe
1 cup air masak
cocoa powder (box kecik 100g)
kek span/biskut tiramisu
2-3 bijik strawberry utk hiasan
ni la bahan2 nye. esen vanila ngan strawberry tertinggal pulop. kkk.
how to do :-
1) masokkan cream cheese, whipping cream, gula kastor & esen vanila ke dlm mixer. mix la sume bahan td sampai lebam sampai mereka sebati.
camporkan ke dlm mixer.
mix la sampai jd lembot hat gitu.
4) celupkan kek yg da dipotong td kat air nescafe tu. tujuannye utk melembapkan kek td supaya dia x kering. celup tu agak2 kasi dia basah je, xyah celup sampai dia hancur lak. coz kalo terlama skit celup dia tros hancur (ade experience kek hancor keww? trololol). selain nescafe, air apape pon bole. teh ais oso can. da celup tu, masukkan la dlm gelas jd lapisan pertama.
7) ulang balik step 4 - 6.
8) kalo byk ruang lg dlm gelas, ulang lagi dan lagi step 4-6.
9) potong strawberry bahagi 4, bubuh la kat belah atas jd hiasan. basoh dlu ye, jgn teros bubuh lak. and tadaaahhh!! inilah hasilnye.
dpt 4 gelas je. sbb gelas gemok2 belaka. tsk tsk.
10) ready untuk dimakan! omnomnom~
waahhhh...hebak ahh mili!!!
ReplyDeleteda leh kawen nih. ceat suh caom masuk meminang.haha
pas tu hari2 masak ni ke? LOL
ReplyDelete